پیوند قرنیه
پیوند قرنیه یا کراتوپلاستی عمل جراحی جایگزین کردن تمام یا بخشی از قرنیه آسیب دیده با قرنیه اهدایی سالم است. در صورتی که تمام بافت قرنیه معیوب برداشته و با قرنیه سالم جایگزین شود به آن پیوند قرنیه تمام ضخامت می گویند و در صورتی که فقط قسمتی از لایه آسیب دیده قرنیه با قرنیه جدید جایگزین شود به آن پیوند قرنیه لایه ای گفته می شود. عواملی مانند ابتلا به بیماری قوز قرنیه، کدورت یا لک قرنیه، ورم قرنیه، سوختگی شیمیایی قرنیه، سوراخ شدن قرنیه، التهاب و عفونت قرنیه منجر به جراحی پیوند قرنیه می شود.
انواع پیوند قرنیه شامل:
- پی کی PK: به این نوع پیوند کراتوپلاستی نفوذی (Penetrating keratopalsty) یا به اختصار Pk نیز گفته میشود که در آن تمام ضخامت قرنیه پیوند زده می شود.
- لاملار ALTK: به این نوع از پیوند، کراتوپلاستی لایهای (Lamellar keratoplasty) یا به اختصار LK گفته میشود که در آن فقط لایه های سطحی قرنیه پیوند زده می شود.
- دالْک DALK: پیوند قرنیه لایه ای ست که شایع ترین روش هست چراکه لایه آخرقرنیه حفظ میشود و پیوند پس نمسخورد .این روش برای مواردی است که بیشتر لایه های سطحی و عمقی قرنیه نیاز به پیوند دارند، کاربرد دارد.
- دِسِک DSAEK: در این روش فقط لایه درونی قرنیه (اندوتلیوم) پیوند می خورد و سایر قسمت های قرنیه دست نخورده باقی می ماند.
- دِمِک DMEK: این روش جدید ترین روش پیوند لایه درونی قرنیه (اندوتلیوم) است که پیچیدگی بیشتری دارد و در مقایسه با روش دزک ضخامت لایه پیوندی بسیار کمتر است.
عوارض شایع پیوند قرنیه شامل رد پیوند، بروز آستیگماتیسم، درد و قرمزی چشم، حساسیت به نور، اشک ریزش، تاری دید، احساس جسم خارجی در جشم، خونریزی و عفونت هستند.